Mission Impossible: Ghost Patrol

Is de vierde maal dat Tom Cruise in de huid van geheim agent Ethan Hunt kruipt net zo vermakelijk als de vorige drie?

De voorgaande Mission Impossible’s werden gekenmerkt door een aantal gemeenschappelijke kenmerken: een verhaaltje dat een achtjarige nog zou kunnen snappen, technologieën die zelfs de meest briljante techneuten van het moment nog niet kunnen realiseren en een voorliefde om in heerlijk stomzinnige actiescènes vrijwel alle wetten van de natuurkunde schaamteloos aan de laars te lappen.

Het resultaat was een keer op keer onweerstaanbare cocktail van dom en vermakelijk, die steevast massa’s  bezoekers naar de bioscoop wist te trekken. Is de vierde maal dat Tom Cruise in de huid van geheim agent Ethan Hunt kruipt net zo vermakelijk als de vorige drie?

Lekker

Het korte antwoord? Absoluut. Mission Impossible: Ghost Patrol is misschien zelfs wel de lekkerste uit de reeks. Aan het plot van deze editie hoeven we niet veel woorden vuil te maken: je zult het grootste gedeelte nog voordat je de bioscoopzaal verlaat, vergeten zijn . Niet dat de film niet zijn best doet om de kijker mee te slepen met spannende scènes, de nodige emotionele story beats en wat obligate, flinterdunne persoonlijke achtergronden voor haar personages – zeker niet. Wat er is, is in elk geval voldoende om de kijker zonder morren van actiescène naar actiescène te voeren.

Maar als de meest emotionele scène in de film alleen fans van de televisieserie Lost zal raken – omdat zij treuren over de razendsnelle dood van het personage gespeeld door Josh Hollyway  (bekend van zijn rol als de heerlijk foute Sawyer), dan weet je dat Mission: Impossible het niet van haar verfijne personages moet hebben.

Mission Impossible: IMAX

Gelukkig is dat bij deze film ook helemaal niet erg. Want wat wél beklijft zijn de actiescènes, met als indrukwekkend (letterlijk) hoogtepunt de ronduit belachelijke maar daardoor niet minder adembenemende scène op de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld.

De stunt op de Burj Khalifa in Dubai vormt het letterlijke hoogtepunt van Mission Impossible: Ghost Patrol.

Dat waaghals Cruise er voor koos om zijn stunts zelf te doen en letterlijk buiten het gebouw te gaan hangen, betaalt zich hier terug. De stunt is één van de mooiste uit de recente filmgeschiedenis en voelt écht. Alleen hiervoor is het al de moeite om Mission Impossible op een IMAX-scherm te bekijken. Hoogtevrees gegarandeerd.

Newton

Hoewel de rest van de film die scène niet meer overtreft, blijven er nog meer dan genoeg spannende achtervolgingen en lekker gechoreografeerde gevechten over om de kijker op het puntje van de stoel te houden – al moet daarbij wel opgemerkt worden dat Mission Impossible de teugels halverwege iets teveel laat vieren.

Toch is het eindresultaat meer dan vermakelijk genoeg dat wij de film met liefde vergeven dat het op de voor deze reeks zo traditionele wijze doet alsof de wetten van de natuurkunde niet bestaan. Newton zou zich bij het zien van de nieuwe Mission: Impossible omdraaien in zijn graf, want al zijn bekende wetten worden hier weer regelmatig met voeten getreden, waarbij vooral ‘actie is min reactie’ er weer flink aan moet geloven.

Voor iedereen die zich daar overheen kan zetten – alleen de allergrootste zuurpruim zal daar moeite mee hebben – is deze nieuwe Mission Impossible echter een lekker pretentieloze actiefilm waarbij de belangrijkste scènes eens níet voor het grootste gedeelte uit de computer zijn komen rollen. Kortom: meer dan genoeg voor een prima avondje vermaak.

Beoordeling: 3/5

Dus: Mission Impossible: Ghost Patrol is wetenschappelijk volkomen onverantwoord, hersenloos vermaak – maar dan wel van het goede soort. Kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *